Knowledge is POWER Rotating Header Image

Pujangga CopyWriting

Saya ingin memetik tulisan seorang jaguh pengiklanan internet, Perry Marshall :

You will capture the attention of your customers when you enter the conversation already taking place inside their heads..

Kata2 Hikmah Hack This Planet

Mcm ni. Buat LASB 200k, tenure 25 thn, monthly payment 1163. 1163 x 12 = 13956. Rounding assuming 14k(modal kita sendiri). Assuming dpt dividen+bonus 8%. 200k x 8% = 16k. Gunakan 14k dividen byr next year punya payment. Masih berbaki 2k. So xde lg monthly commitmnt 1163. Ulang cara selama 5 thn.hasilnya. ‘ dividen thn ke 5, =16000, baki keuntungan dividen slps rolling payment thn ke 2 hingga 5, 2k x 4=8000, bila surrender loan thn kelima @ 60 bln payment dr amortization table, cash value principal dr loan=23000. So, 16000 + 8000 + 23000 = 47000. 47000 (hasil)-14000 (capital asal) = 33000 ( untung bersih). 33000 / 14000 x 100 = 235%. (5 thn). Purata 47% setahun. Klu ASB x sekat smpai certain amount, normal 200k, lg ramai org akan manipulasi cara ni. Nk byk masukkn wife, anak2 yg layak (>18 thn).. Ini adalah basic trick, sy ada 7 lg trick, yg lg hebat untuk perancangan kewangan, insyaallah sy akan kongsikn 1 persatu. Tunggu..

Teknik OD Gaya PokLi

Ramai jugak dok tanya camna nak beli rumah lelong & emas dalam masa yang sama tak nak usik duit ASB…..hehehehe ramai otai2 kat luar sana dah pandai dan expert dalam teknik manipulasi sistem perbankan di Malaysia ni…..menggunakan sistem OPM = others people money.

(more…)

Formula Bebas Hutang

Salah satu kunci kepada kebebasan kewangan ialah dengan menghapuskan hutang tidak baik (bad debt) anda dan mendapatkan hutang baik good debt).

(more…)

Formula Manusia vs Formula Allah

Formula manusia adalah logik matematik.
2+1=3
10-5=5

Formula Allah jauh berbeza dengan apa yang akal manusia fikirkan. Sangat diluar kotak pemikiran manusia normal. Maka faham lah saya kenapa ilmu sains perlukan sulihan agama untuk memahami erti hidup ini.

Baru-baru ini saya cuba praktikkan apa yang dikatakan formula Allah.

Teorinya begini..

Untuk kaya, mesti banyakkan sedekah. Secara matematiknya:
10-1=10×10
10+10=20

Fahimtum? =)

IMG_1334.JPG

Daripada Oil & Gas kepada Oil & Grease

Harga semasa crude oil mengikut BRENT price adalah USD32.74 per barrel. Satu rebounce yang agak baik setelah dunia menjadi cemas seketika bila harga crude oil jatuh & terus jatuh kepada paras terendah yang pernah dicatatkan, iaitu USD25 per barrel.

Ekonomi negara sekarang? Amat tenat. Kita perlu sedar negara dalam kepenatan. Walaupun pelbagai cara orang kita cuba menyembunyikan keadaan ini.

Perlukah saya berubah & keluar daripada zon selesa sekarang? Oil & Gas bukan lagi zon selesa. Namun saya amat yakin, cycle akan berubah. Hanya masa yang menentukan. Tapi ekonomi kali ini cukup berbeza jika berbanding cycle-cycle sebelum ini.

More FB Like?

CUKAI – A Missing Chapter

Hukum asal mengambil cukai dari rakyat adalah haram. Ini disandarkan kepada hadis, bahawa nabi SAW bersabda;

إِنَّ صَاحِبَ الْمَكْسِ فِي النَّارِ

Maksudnya;

Sesungguhnya pengambil cukai dalam neraka” [Musnad Ahmad : 16387]

(more…)

Fakta Kereta Singapore – Episod 3

Ni final episod. Kene amik tahu bagi sesiapa yang ingin membina keyakinan sebelum membuat keputusan untuk membeli kereta daripada Singapore. Ramai orang membahasakan kereta2 ni kereta ‘scrap’ sebab dah habis tempoh COE di Singapooora.. =)

(more…)

Fakta Kereta Singapore – Episod 2

Sebenarnya sengaja saya post kan episod 1 dengan video Hukum Mengelak Cukai pada pandangan seorang ustaz. Supaya rakyat jelata yg membaca entry saya kali ini, yakni Episod 2 Fakta Kereta Singapore, faham jalan cerita untuk episod 2 ni. FYI, saya dah buat satu kajian khusus berkenaan kereta singapore ni. Sebab ada sahabat kita ni duk survey kereta daripada singapore.

(more…)