Knowledge is POWER Rotating Header Image

Isu Semasa

Daripada Oil & Gas kepada Oil & Grease

Harga semasa crude oil mengikut BRENT price adalah USD32.74 per barrel. Satu rebounce yang agak baik setelah dunia menjadi cemas seketika bila harga crude oil jatuh & terus jatuh kepada paras terendah yang pernah dicatatkan, iaitu USD25 per barrel.

Ekonomi negara sekarang? Amat tenat. Kita perlu sedar negara dalam kepenatan. Walaupun pelbagai cara orang kita cuba menyembunyikan keadaan ini.

Perlukah saya berubah & keluar daripada zon selesa sekarang? Oil & Gas bukan lagi zon selesa. Namun saya amat yakin, cycle akan berubah. Hanya masa yang menentukan. Tapi ekonomi kali ini cukup berbeza jika berbanding cycle-cycle sebelum ini.

CUKAI – A Missing Chapter

Hukum asal mengambil cukai dari rakyat adalah haram. Ini disandarkan kepada hadis, bahawa nabi SAW bersabda;

إِنَّ صَاحِبَ الْمَكْسِ فِي النَّارِ

Maksudnya;

Sesungguhnya pengambil cukai dalam neraka” [Musnad Ahmad : 16387]

(more…)

Fakta Kereta Singapore – Episod 3

Ni final episod. Kene amik tahu bagi sesiapa yang ingin membina keyakinan sebelum membuat keputusan untuk membeli kereta daripada Singapore. Ramai orang membahasakan kereta2 ni kereta ‘scrap’ sebab dah habis tempoh COE di Singapooora.. =)

(more…)

Fakta Kereta Singapore – Episod 2

Sebenarnya sengaja saya post kan episod 1 dengan video Hukum Mengelak Cukai pada pandangan seorang ustaz. Supaya rakyat jelata yg membaca entry saya kali ini, yakni Episod 2 Fakta Kereta Singapore, faham jalan cerita untuk episod 2 ni. FYI, saya dah buat satu kajian khusus berkenaan kereta singapore ni. Sebab ada sahabat kita ni duk survey kereta daripada singapore.

(more…)

Fakta Kereta Singapore – Episod 1

Sebagai permulaan, saya nak share satu ceramah Ustaz Azhar berkaitan cukai. Maklum lah, sekarang semua rakyat marhaien seybook cerita pasal Brand Naik © … =)

Anda nilai, anda pikir, renung-renungkan dalam2…kenapa kita ‘PERLU BAYAR CUKAI’… (?)

Blackberry Rugi!

Blackberry baru sahaja mengeluarkan kenyataan rasmi akan mengurangkan 40% pekerja lantaran ingin menampung kerugian.

Dalam Majalah IK, ada share tentang nasihat berguna untuk para saudagar, agar sediakan beberapa sumber kewangan sebagai backup plan.

Jenamakan Diri Anda

Majikan sekarang tak sama dengan majikan dahulu. Jika kita menggunakan offline CV untuk memohon kerja, sekarang majikan akan lebih cenderung untuk mengetahui karekter bakal pekerja mereka melalui laman sosial seperti Facebook, Twitter dll.

Saya ada satu artikel menarik untuk dikongsi…
Selamat membaca :)

(more…)

Korban Secara Online – www.korban2u.com

Dalam era yang serba canggih sekarang, pelbagai cara untuk kita beribadah. Beribadah mengikut kaedah terkini, mengikut peredaran zaman.
Bagi mereka yang berminat untuk ‘berkorban’ secara online hanya berada dirumah, bolehlah ke Korban2u.com

Ada apa dengan Erykah Badu?

 

KUALA LUMPUR, 27 Feb: Kenapa gambar seperti di atas boleh disiarkan di akhbar The Star – Star 2 – Music ms 17 – hari ini, 27 Februari.

“Dan kenapa penyanyi Erykah Badu boleh buat persembahan di Kuala Lumpur setelah seolah-olah menghina Islam dengan gambar ini?” demikian pertanyaan dilontar seorang pembaca Harakahdaily yang menamakan dirinya Hamba Allah.

Beliau merujuk kepada satu artikel yang disiarkan akhbar tersebut hari ini mengenai Erykah Badu yang akan membuat persembahan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur.

(more…)